top of page

Psykoterapiaan hakeutuminen

Jos koet, että tarvitset psykoterapiaa, mitä sinun kannattaa tehdä? Ensimmäiseksi sinun on tehtävä päätös siitä, että todella haluat psykoterapiaa?  Sen jälkeen voit joko ottaa yhteyttä suoraan psykoterapeuttiin tai psykiatriin. Jos olet yhteydessä psykoterapeuttiin, hän ehkä  ehdottaa sinulle käyntiä psykiatrin luona. Jos käyt psykiatrin luona, hän ehkä ehdottaa sinulle psykoterapeutin etsimistä. 

Psykiatrin luona käynti on siksi tärkeää, että hän on lääkäri, joka osaa tehdä tutkimuksen ja varmistaa, että kyse on nimenomaan psykoterapialla hoidettavasta ongelmasta. Jotkin fyysiset sairaudet saattavat aiheuttaa esimerkiksi masennuksen kaltaisen tilan. Psykiatrin lausunto on myös edellytys Kela-korvausta varten. 

Jos käyt ensin psykiatrin luona, voitte pohtia hänen kanssaan myös sitä mikä suuntaus sopisi parhaiten sinulle. 

Psykiatri on siis lääkäri, joka on erikoistunut psyykkisten ongelmien hoitoon. Jos halaut esim. kela-korvausta, sinun kannattaa aina tavata psykiatria mahdollisimman nopesti. Ilman psykiatrin lausuntoa, et saa kela-korvausta, vaikka kävisit psykoterapiassa kuinka pitkään. Kela-korvausta varten tarvitset aina kaksi käyntiä psykiatrin luona, ja näiden välissä 3 kk terapiaa, jonka joudut yleensä maksamaan itse, ellet saa sitä ilmaiseksi vaikkapa julkiselta puolelta. Tuo 3 kk aika alkaa kulua vasta siitä, kun psykiatri on todennut hoidon tarpeesi, ei siis siitä, kun olet tavannut psykoterapeutin. 

Psykoterapeutin etsintä

Psykoterapiaa varten sinun on etsittävä psykoterapeutti. Tämä vaihe vaatii jonkin verran voimia. Psykoterapeutteja voi näyttää olevan paljon, mutta vapaan psykoterapeutin löytäminen voi joskus viedä aikaa. Psykoterapia on prosessi, joka kestää usein vuosiakin. Siksi psykoterapeuteilta vapautuu aikoja pitkiä terapioita varten melko harvakseen, joskus vain 1-2 aikaa / vuosi. Tästä johtuen sinulla saattaa olla aluksi vaikeuksia löytää vapaita psykoterapeutteja, mutta pienen ponnistelun jälkeen löydät kyllä. Nykyisin on myös jonkin verran psykoterapiayksiköitä, joista pystyy varaamaan ajan suoraan internetistä samalla tavoin kuin lääkärille. Yksittäisiä aikoja saakin usein varattua melko helposti, mutta vakituisia pitkäaikaisia aikoja voi joskus joutua etsimään enemmän. Monet kokeneet terapeutit eivät myöskään tarjoa aikojaan suoraan nettiajanvarauksen kautta, vaan haluavat olla yhteydessä asiakkaaseen henkilökohtaisesti joko sähköpostilla tai joskus puhelimella ennen tapaamista. 

Psykoterapian etsiminen tapahtuu nykyisin käytännössä lähinnä googlettamalla. Hakusana psykoterapia tuottaa erilaisia vaihtoehtoja. Monilla psykoterapiayhdistyksillä on myös omat sivunsa, joihin kannattaa ehkä tutustua. Ne eivät aina ole ensimmäisten joukossa psykoterapia-hakusanalla, mutta niiden sivuilla on usein paljon tietoa ja psykoterapeuttien tietoja. 

Etsiessäsi psykoterapeuttia, sinulla on hyvä olla mielessäsi jo ajatus siitä, aiotko hakea Kela-korvausta. Jos aiot, varmista, että psykoterapeuttiehdokkaasi on Kela-kelpoinen eli Kelan palveluntuottajarekisterissä. Muussa tapauksessa et voi saada Kela-korvausta. Esimerkiksi ryhmäpsykoterapeutti ei saa kela-korvausta tavatessaan yksilöasiakkaita, jos hänellä ei ole erikseen toista koulutusta yksilötyöhön. Näin siis kaikki psykoterapeutit eivät voi antaa kela-tuettua psykoterapiaa. 

Pohdi myös sitä millaisen koulutuksen haluaisit terapeutillasi olevan. Psykoterapeutteien taustakoulutukset vaihtelevat erittäin paljon. Psykoterapeutin taustakoulutus voi olla ammattikorkeakoulupohjainen 3-4 vuotta kestävä koulutus tai jopa 10-20 vuotta kestävä akateeminen koulutus. Psykoterapian hinnassa tämä taustakoulutus näkyy yllättävän vähän. Toisaalta mitä enemmän asetat kriteereitä terapeutille, sitä vaikeampaa sinun on löytää sellaista, jolla on vielä vapaa aika - ja juuri sinulle sopiva. 

Kun otat yhteyttä mahdolliseen terapeuttiin, paras tapa on useimmiten sähköposti. Monet epäröivät lähettää arasta asiasta postia tuntemattomalle ihmiselle, mutta ilman sitä et välttämättä saa yhteyttä. Psykoterapia on ammatti, jossa puhelin ei ole vastaanoton aikana päällä lainkaan, eikä psykoterapeutti käytännössä ehdi juurikaan puhelimeen vastaamaan. Lähetä siksi sähköposti. Jos psykoterapeutti on ilmoittanut soittoajan, voit tietenkin yrittää tavoittaa silloinkin. Viestissäsi sinun olisi hyvä kuvata muutamalla sanalla niitä ongelmia, joihin etsit apua. 

Psykoterapeutien vastaamisnopeus vaihtelee. Jos et saa vastausta muutamassa päivässä, terapeutila tuskin on vapaita aikoja. Moni terapeutti pyrkii vastaamaan nopeasti, mutta kysytyimmille terapeuteille voi toisinaan tulla lähes satakin ajanvaraustiedustelua muutaman lomaviikon aikana, jolloin vastaaminen voi viivästyä. Lisäksi on mahdollista, että sähköposti joutuu poistettujen joukkoon, varsinkin, jos lähetät saman viestin kerralla useille terapeuteille. 

Sähköpostin voi lähettää periaatteessa suojaamattomana tai suojattuna. Suojattu yhteys on usein silloin, jos käytät sähköpostia selaimellasi menemällä sähköpostin tarjoajan omaan palveluun. Suojauksen tunnistat https-alkuisesta osoitteesta. Jos s-kirjain puuttuu, yhteys ei ole suojattu. Esimerkiksi Elisan sähköposti on suojattu, jos sen lähettää Elisan webmailin kautta. Sen sijaan erillisellä sähköpostiohjelmalla lähetettynä joudut tarkistamaan itse asetukset. Viestin kryptaaminen ja suojaaminen erillisesti toimitettavalla salasanalla olisi kaikkein turvallisin tapa, ja vaikka se teknisesti olisikin mahdollista, ei se vielä ole laajassa käytössä melko hankalan käytettävyyden vuoksi. Useimmat asiakkaat käyttävät yhteydenpidossa normaalia sähköpostia sen kummemmin suojausasetuksia pohtimatta. 

Kannattaa myös varautua siihen, että psykoterapeutti saattaa pystyä aloittamaan työskentelyn vasta kuukausien kuluttua. Saatat kuitenkin onnistua löytämään myös psykoterapeutin, jonka aika on vapaana heti. Jos terapeutilla on aika heti vapaana, hän ei ehkä ole valmis pitämään sitä varattuna ilman asiakkaita useita kuukausia Kelan päätöstä odotettaessa. Siksi voikin joskus olla helpompi löytää aika, joka on vapaa heti. Tällöin pääset heti terapiaan, ja terapeutti saa heti vapaaseen aikaansa asiakkaan. 

Psykoterapeuttien samanaikainen vertaileminen voi olla vaikeaa tai mahdotonta siksi, että et saa aikoja sovittua samanaikaisesti monen psykoterapeutin kanssa. Jos onnistut tässä, voit miettiä kuka olisi sopivin. Joudut yleensä maksamaan alkuhaastattelusta jokaisen psykoterapeutin kanssa erikseen. Toinen vaihtoehto on se, että tapaat yhden kerrallaan ja aloitat työskentelyn, jos psykoterapeutti tuntuu sopivalta. Jotkut psykoterapiakeskukset suosittelevat tapaamaan kolmea eri terapeuttia, mutta toisaalta tämä on myös tapa markkinoida omia palveluitaan. 

Kun olet saanut yhteyden, sovitte ensimmäisen tapaamisen, jonka aikana tunnustelet terapeutin sopivuutta sinulle. 

Myös psykoterapeutti pohtii sitä, oletko sellainen asiakas, jota juuri hän kokee voivansa auttaa. Kyseessä on siksi molemminpuolinen tunnusteluvaihe. 

Psykoterapeutin valinta

Psykoterapeutti on hyvä tavata ainakin yhden kerran ennen kuin päättää varsinaiseen terapiaan sitoutumisesta. On vaikea antaa mitään yleisluonteista neuvoa psykoterapeutin valinnasta, mutta tutkimusten mukaan terapian toimivuutta ennustaa parhaiten se, että vuorovaikutus terapeutin kanssa toimii. Jos ensimmäisen tapaamisen perusteella terapeuttisi tuntuu hyvältä, kannattaa jatkaa hänen kanssaan. Jos sinusta tuntuu, että ette kohtaa toisianne, on parasta jatkaa terapeutin etsimistä. Jos epäröit, on hyvä miettiä mistä se johtuu ja tehdä päätös sen jälkeen. Voit ainakin pohtia sitä, että pystyitkö puhumaan siitä mistä halusit puhua, tuliko sinulle olo, että tulit kuulluksi ja saitko vaikutelman, että terapeutti ymmärtää juuri sinun ongelmiasi.  

Psykoterapeutin valinta on tärkeä vaihe, mutta toisaalta et oikeastaan voi mitenkään etukäteen tietää, kuka sinua auttaisi parhaiten. Vaikka tapaaminen ei tuntuisi aivan täydellisen sopivalta, saattaa psykoterapeutti kyetä auttamaan sinua aivan riittävästi. Siksi ei kannata käyttää liikaa aikaa ja rahaa psykoterapeutin etsimiseen. Mutta missään tapauksessa ei kannata aloittaa yhteistyötä, jos sinusta ensimmäisen käynnin jälkeen tuntuu, että terapeutti ei ole sopiva. Kyse on pitkästä prosessista, riskinä on, että vaikeasti alkanut yhteistyö johtaa huonoon lopputulokseen. Tämä ei ole mielekästä asiakkaan eikä terapeutin kannalta. 

Ehkä ainoa selkeä neuvo, jonka tässä voi antaa on se, että jos kommunikointi terapeutin kanssa ei syystä tai toisesta tunnu toimivan riittävän hyvin, niin silloin tuskin kannattaa aloittaa yhteistyötä hänen kanssaan. Parempi sanoa ei, vaikka se olisi vaikeaakin, kuin tuhlata aikaa ja rahaa prosessiin, josta et ehkä hyödy juurikaan. Tilanne ei välttämättä parane tästä tapaamisten myötäkään. Huomaa kuitenkin, että ensimmäinen tapaaminen on yleensä haastattelu, jossa terapeutti kyselee sinulta kaikenlaista. Tässä suhteessa se poikkeaa normaalista terapiatapaamisesta, ja se voi joskus tuntua hieman vähemmän "vapaalta" kuin normaali terapiaistunto. 

Terapeutin valinnassa kannattaa huomioida ainakin seuraavia asioita: vastaanoton sijainti, terapeutin vapaat ajat, sukupuoli (jos sillä on sinulle merkitystä), terapeutin suuntaus (kognitiivinen, analyyttinen, kognitiivis-analyyttinen vai jokin muu?). On tärkeää, että kerrot terapeutille mitä apua terapialta odotat, sillä siten voitte yhdessä pohtia, ovatko ongelmasi sellaisia, joissa juuri kyseessä oleva terapeutti voi auttaa. 

Terapeutin valinnassa kannattaa varoa sellaisia terapeutteja, jotka lupaavat parantaa ongelmasi nopeasti. Vaikka toivo on tärkeä asia, psykoterapia on ainutkertainen prosessi, jonka kulkua ei etukäteen voi ennustaa. Liian ”suurella itsetunnolla” varustettu terapeutti ei ehkä ymmärrä sinua pidemmän päälle riittävästi. Tällaisia psykoterapeutteja on onneksi varsin vähän. Terapeutin koulutusta voi kysyä.  

Hyvä terapeutti on empaattinen, luotettava ja suhtautuu sinuun yksilöllisesti. Empaattisuus psykoterapiassa on kuitenkin hiukan erilaista kuin arkielämässä. Psykoterapeutti ei yleensä ala lohdutella sinua, eikä jakaa yksinkertaisia neuvoja, mikä saattaa tuntua yllättävältä - mutta tämä tosin riippuu jossain määrin terapiasuuntauksesta. Tätä ei kannata tulkita empaattisuuden puutteeksi, se on osa psykoterapiaprosessia. Empaattisuus on sitä, että psykoterapeutti kykenee asettumaan asemaasi riittävässä määrin, ymmärtää sinua, mutta pysyy kuitenkin myös ulkopuolisena havainnoijana. 

Psykoterapiasta on hyvä tehdä sopimus, mieluiten kirjallinen. Se tarkoittaa sitä, että sinä sitoudut psykoterapiaan ja psykoterapeutti sitoutuu työskentelemään kanssasi.   Voit tarkistaa psykoterapeuttisi pätevyyden tehtäväänsä julkiterhikistä. 

bottom of page